Mały Kucharz - warsztaty kulinarne dla dzieci
Identyfikator: OBB028. Złożone w kategorii: Projekty ogólnomiejskie przez Beata Miziołek .
Streszczenie projektu
Warsztaty kulinarne Mały Kucharz adresowane są do dzieci z bielskich przedszkoli oraz szkół podstawowych z klas 1-3. Celem projektu jest propagowanie zasad zdrowego żywienia oraz kształtowanie prawidłowych nawyków higienicznych u dzieci. Dzieci w formie zabawy będą uczestniczyć w samodzielnym wypieku pizzy. Na koniec zajęć każde dziecko otrzyma własnoręcznie skomponowaną pizzę i dyplom Małego Kucharza. Wszyscy uczestnicy zajęć będą mieli zapewniony transport MZK w Bielsku-Białej.
Opis projektu
Celem projektu jest propagowanie zasad zdrowego żywienia oraz kształtowanie prawidłowych nawyków higienicznych u dzieci. Projekt adresowany jest do dzieci z bielskich przedszkoli (najstarsza grupa) i szkół podstawowych (klasy 1-3). Są to zajęcia praktyczne, prowadzone w formie zabawy przez wykwalifikowanego Pizzermana. Podczas warsztatów dzieci będą uczestniczyć w samodzielnym wypieku pizzy. Ciasto, z którego powstanie pizza wyrabiane będzie wyłącznie z naturalnych składników, bez stosowania polepszaczy. Wszystkie składniki używane do wypieku pizzy będą najwyższej jakości. Szczególną uwagę kieruje się na przedstawienie dzieciom konieczności zachowania właściwej higieny podczas przygotowania posiłków. Każde dziecko otrzyma strój kucharski: czapkę i fartuch. Na koniec zajęć dzieci będą mogły skonsumować własnoręcznie skomponowaną pizzę. Wszyscy uczestnicy zajęć będą mieć zapewniony transport MZK w Bielsku-Białej. Podczas zajęć dzieci będą miały nieograniczony dostęp do wszystkich atrakcji Sali Zabaw dla Dzieci Krainy Kropka. Na koniec zajęć każde dziecko otrzyma dyplom Małego Kucharza. Przewiduje się w 2016 roku wzięcie udziału w zajęciach 2500 dzieci w ok. 50 osobowych grupach.
Lokalizacja
Centrum Batory Bielsko-Biała, ul. Partyzantów 44
Autor
Beata Miziołek , adres e-mail: edi8@onet.pl
Szacunkowy koszt przedsięwzięcia: 47 500,00 zł
Części składowe zadania
- Warsztaty kulinarne 15 zł x 2500 osób = 37.500,00 zł
- Transport 4 zł x 2500 osób = 10.000,00 zł